Uleiurile Esențiale Marea revelație în sănătate sau doar o mare vrăjeală

Posted by Claudiu Giurgiu on

Un guest post de Gabriel Luca.


Hai salut dragii mei dar în special, dragele mele pentru că în principiu, articolul asta va avea în primul rand mai multa trecere la domnișoare, doamne și domnițe dar sper eu și la domni. De fapt, însă, daca stau bine și mă gândesc, după ce zilele trecute am citit știrea asta în respectabilul ziar Adevărul, care spunea ceva de genul că nu știu ce companie tocmai a lansat o noua linie de rujuri pentru bărbați, nici nu mai stiu la ce să mă aștept sincer să vă zic!

Eu sunt studentul boem și PR-ist ajuns din dragoste la faculta de Farmacie (evident, din dragoste pentru o fata), am zis să precizez din nou, pentru că mulți dintre voi nu mă stiu din episodul trecut.
Boem, restanțier și cu o profunda îndoială fata de industria farma chimica, ar trebui să mă auzi ce am de spus în primul rând pentru curajul pe care îl am să fac asta, student fiind încă.

Dacă faci parte dintre oamenii care sunt hateristi de profesie, eu sunt primul care te susțin, iți dau eu și apa la moară să nu mă iei în serios: umblu ras în cap, am tatuaje mari la vedere pe ambele mâini, ochelari dreptunghiulari cu rame groase de hipster, am lucrat 10 ani în media și advertising (deci mă pricep la manipulare), am cântat hip-hop, umblam cu rockeri, punkiști, rapperi și băieți din mahala dar și cu lume din lumea buna gen politicieni, avocați, corporatiști, gabori, artiști, muzicieni sau doctori. Deci, daca ești de felul tău genul ăla de om care se cearta pe net, din motive reale dar mai ales, din cele imaginare de dragul de a o face, te rog eu mult – că va trebui să-mi găsesc și de lucru în farmacie, să nu-mi expire licența la anul când termin – te rog foarte frumos să faci un bine în continuare tuturor corporațiilor farma și la prima durere de cap, să rupi iute și furios ușa farmaciei și să te îndopi cu tot ibuprofenul de pe stoc, te rog mult, insist și vorbesc foarte serios, că uite, îmi faci și mie un mare bine implicit!

Bun! Acum că ne-am lămurit cu niște chestii de esență și nuanță, hai să-ți explic în linii mari cam care e treaba cu uleiurile astea în câțiva pasi simpli. În episodul de data trecuta, am primit niste obiecții cum că aș fi scris cam mult despre generalisme și despre mine așa că în episodul de azi iți voi lăsa exact structura articolului că să vezi că-s băiat fain și să sari tu direct la ce te interesează:
– Scurtă istorie a uleiurilor esențiale
– Ce sunt uleiurile esențiale și cum se fac
– Metode de obținere
– Cum se folosesc și ce avantaje au – indicații terapeutice
– Posibile dezavantaje
– De ce-mi plac mie uleiurile esențiale și le recomand
– Niște reclamă finuță
– Concluziile mele

Scurtă istorie a uleiurilor esențiale
Proprietățile aromatice ale plantelor au fost descoperite de omenire încă din era neolitică. Popularitatea lor însă a explodat vertiginos în tradiția și cultura egiptenilor antici. Din punct de vedere medical ei au văzut în primul rand, potențialul aromatic și medical al plantelor, apoi le-au descoperit aplicabilitatile culinare iar din punct de vedere spiritual religios uleiurile de diverse feluri erau specialitatea lor în îmbălsămarea mumiilor sau în creearea unui ambient ceremonial de comuniune cu divinitatea în cadrul procesiunilor specifice. India și China sunt cunoscute aproape în egala măsură pentru folosirea plantelor în aceleași maniere. Evident nici Grecia sau Imperiul Roman nu au rămas în urma, iar dovada în acest sens, sunt scrierile lui Hipocrate.
Inițial uleiurile esențiale sau volatile, nu erau obținute prin distilare așa cum se întâmplă acum în timpurile noastre, ci erau obținute prin macerare cu diverse grăsimi de origine animala, sau alte uleiuri vegetale la temperaturi ridicate. Alchimiștii arabi au fost cei care au revoluționat și perfecționat procesul de distilare și în principiu la baza procedeul descoperit de ei a rămas același și în zilele noastre. Avicenna însă calitatea să de medic, gânditor și vizionar a fost cel care a revoluționat profund acest procedeu și l-a desăvârșit, descoperind metoda condensării vaporilor. Venind în zilele noastre începând din 1800 uleiurile esențiale își au locul lor foarte respectat și bine meritat în medicina demonstrandu-și proprietățile în special antibacteriene, iar industria farmaceutica moderna prin tehnologie și acces la resurse a reușit cu succes să izoleze principiile lor active și să le înglobeze și în alt fel de forme farmaceutice.
Ce sunt uleiurile esențiale și cum se fac
Acestea sunt extrase din plante și rezultatul final, uleiul în sine, este practic așa cum spune o vorbă veche: esențe tari în sticluțe mici, adică sunt foarte eficiente și concentrate, miros foarte cool, chackra, trendy, fengshui și ceea ce te interesează pe tine de fapt când citești asta, este faptul de a-ți face o idee dacă dai bani (chiar destui, aș zice) pe o mare vrăjeală, sau daca dai bani pe ceva care chiar ți-ar face viața mai buna. În cele mai multe din cazuri dai bani pe o chestie bună pentru tine care își vă face simțite rezultatele destul de repede!

Metode de obținere
Există mai multe metode de extragere a lichidelor aromatice volatile – uleiurile esențiale – din plante: presarea la rece, distilarea cu aburi, extracția cu solvenți, extracția pe bază de grăsimi, filtrarea etc. Uleiurile esențiale pure sunt doar acelea obținute prin distilare cu aburi sau presare la rece, pentru că doar cu aceste metode proprietățile terapeutice ale uleiurilor rămân intacte și nealterate. Pentru aromaterapie, este recomandabil să se folosească doar uleiuri esențiale pure.
Dintre acestea nu o sa ti le expun pe toate ca ai si tu google dar, o sa ti le arat pe cele pe care le consider eu cele mai importante sau mai bine zis, cele mai populare, in numar de doua:

– Presarea la rece
Acest procedeu este aplicat exclusiv citricelor: lămâie, portocală, lime, bergamotă, mandarină, grepfruit. Constă în presarea cojii fructului, pentru a se obține esența localizată în pungi mici în pielița din interiorul cojii. La scară largă, se folosesc prese mecanice profi, pentru a extrage uleiul esențial din citrice.
Avantajul acestui procedeu este că uleiurile esențiale nu sunt supuse încălzirii. Dezavantajul, este că pesticidele și îngrășămintele chimice cu care sunt tratate fructele sau copacii trec aproape în totalitate în uleiul esențial. Acesta este motivul pentru care este foarte important să achiziționezi doar uleiuri de citrice provenite din plante crescute organic sau natural.

– Distilarea cu aburi
Este metoda cea mai des folosită și mai economică de a extrage uleiuri esențiale. De asemenea, este singura metodă de a extrage uleiuri esențiale pure din plante (altele decât citricele).

.
Procesul distilării implică multă îndemânare, pentru ca uleiul să nu își schimbe compoziția sau să se piardă. Unele plante sunt distilate imediat după ce au fost recoltate, în timp ce altele pot fi lăsate câteva zile sau pot chiar să fie uscate înaintea distilării.
Procesul constă în încălzirea plantei prin trecerea acesteia prin aburi, la temperaturi mai joase decât punctul de fierbere, astfel că proprietățile terapeutice nu sunt afectate. Căldura și aburul ajută structura celulară a plantei să se descompună și să elibereze uleiul esențial. Moleculele acestuia sunt transportate, împreună cu aburul, de-a lungul unui tub, sunt canalizate apoi într-un rezervor de răcire, unde se transformă în lichid. Acest lichid este o combinație de ulei și apă. Deoarece uleiurile esențiale nu sunt solubile în apă, pot fi separate apoi cu ușurință de aceasta și evacuate prin sifonare.
Moleculele de ulei esențial au greutăți diferite de la plantă la plantă. Astfel apar notele: de vârf, de mijloc și de bază.
Apa care intră în contact cu planta în timpul distilării capătă aroma acelei plante și este refolosită ca apă de parfum sau ca hidrolat (cunoscut și ca hidrosol). Exemple sunt apa de trandafiri, apa de lavandă etc.
De obicei, cea mai bună calitate se obține la prima distilare. Dacă uleiul esențial este distilat din nou, procesul e cunoscut drept ”rectificare”, iar rezultatul celei de-a doua și chiar mai multe distilări este un ulei de calitate mai slabă, nepotrivit pentru aromaterapie. Sursa: earome.ro

Cum se folosesc și ce avantaje au – indicații terapeutice
Să știi că-s multe uleiuri din multe plante și de multe feluri, dar în linii mari se folosesc pentru chestii precum: stres, anxietate, ajută în combaterea depresiei, au proprietăți benefice pentru piele sau sunt foarte folositoare în afecțiuni gastrice, sau probleme de circulație. Se pot folosi că adjuvanți în uleiurile de masaj, se pot ingera, sau cu ajutorul difuserelor speciale se pot folosi pentru mediul ambiental, mai poți da arome interesante în apa plata, sau poți să le diluezi în apă și să le pulverizezi pe tine sau prin casa. Însă cel mai mișto e că atunci când ai colecția ta de sticluțe daca ești inspirat și te documentezi un pic le poți combina intre ele – evident trebuie să o faci deștept și în cunostiinta de cauză. Și da, repet toate chestiile astea chiar funcționează în cele mai multe din cazuri. Ocazie cu care vreau să înțelegi clar, că iți scriu materialul asta în ideea că sunt un om responsabil și după cum vezi, te invit la gândire critica, te invit în primul rand să te îndoiești de orice scrie pe net, dar paradoxal, tot pe net, daca și tu ești un om responsabil și ai capacități analitice – și ai că altfel n-ai fi ajuns cu lectura până aici – vei găsi mult material care trece de sfera asta de lectura casual ce iți ofer eu aici, în profesional și așa vei constata singur, că merita să le încerci. Dar mai mult, eu vreau să apreciezi că sunt sincer și că tot am adus vorba hai să-ți spun și posibilele dezavantaje.

Posibile dezavantaje
La unele plante s-ar putea să ai alergii așa că în mod logic și evident o să ai și la uleiul din planta respectivă, s-ar putea ca pentru tine lavanda să nu fie ce trebuie când ești stresat, fie că poate pur și simplu nu-ți place cum miroase – fie că biochimia ta nu reacționează la planta asta de exemplu. Unele s-ar putea să-ți enerveze câinele sau pisica, sau în cel mai rău caz, să nu le facă bine chiar de loc. Dar sunt sute de uleiuri cu felurite caracteristici și cunoscandu-te că om, documentandu-te responsabil și cel mai important discutând cu medicul tău curant, vei ajunge la colecția ta ideala de uleiuri esențiale.

Uleiuri esentiale foarte populare:
– Lavanda
Este recunoscut ca fiind cel mai versatil ulei esențial datorita numărului mare de utilizări. Este un foarte bun regenerant natural pentru piele, un calmant și relaxant mental, un stimulent excelent pentru somn și un parfum natural foarte apreciat.
Proprietăți:
– antiseptic
– relaxant al sistemului nervos central
– antispasmodic, relaxant muscular, antalgic
– regenerator și calmant cutanat pentru piele afectata de rani, arsuri, înțepături de insecte, acnee, eczeme, urticarii, psoriazis cicatrizant

– Menta
Este utilizat, de secole, pentru alungarea indigestiei și a stărilor de balonare, datorită proprietății sale carminative. Fiind un anti-bacterian și anti-inflamator natural, este foarte eficient în tratarea simptomelor răcelii și gripei, precum congestia sau infecția sinusurilor. Este un decongestionant natural, ajutând la eliberarea căilor nazale. Foarte bun și pentru îngrijirea părului
Proprietăți
– durere de cap
– antibacterian natural
– insecticid excelent
– reduce problemele respiratorii
– relaxează durerile musculare

– Lămâie
Uleiul de lămâie are numeroase întrebuințări în cosmetică, cum ar fi: îngrijirea tenului cu tendință de îngrășare, pori înfundați, comedoane, unghii casante, păr gras, celulită. Curăță și împrospătează aerul din încăperi.
Proprietăți:
– tonic cutanat
– antiseboreic, anticuperozic
– antioxidant – stimulator al circulației periferice
– lipolitic, drenant limfatic, anticelulitic
– antiseptic general, purifiant
– elimină mirosurile neplăcute
– împrospătează aerul din încăperi
– tonic general, revigorant, stimulator
– îmbunătățește starea de spirit

– Portocala
Uleiul de portocala are proprietăți de reîntinerire datorită complexului de bioflavonoide ce ajuta în tonifierea capilarelor, venelor și a sistemului vascular. Vitaminele B și C contribuie de asemenea la menținerea sănătății pielii iar conținutul bogat de minerale este de ajutor în păstrarea unei stări generale de sănătate.

Proprietăți:

– efect antiageing
– ajuta în reîntinerirea pielii și combaterea ridurilor
– ajuta în cuperoza (vene proeminente)
– calmează tensiunile nervoase și anxietatea
– stimulant general
– simpla inhalare diminuează senzația de oboseala
– sedativ
– ajuta în diminuarea crampelor musculare
– drenant
– favorizează eliminarea apei din țesuturi și contribuie la reducerea edemelor
– util în alopecie

De ce-mi plac mie uleiurile esențiale și le recomand
Eu prima dată am aflat de uleiurile astea esențiale de la mine de la facultate, la disciplina numită Farmacognozie. Ei bine, doamna profesoară de la farmacognozie este fară îndoială una din cele mai charismatice și talentate profesoare care mi-a fost dat să întâlnesc, în cei deja prea mulți ani de scoală pe care îi am. Dăruirea și implicarea cu care ne vorbea despre plante mereu, intonația, cadență și persuasiunea plăcuta, pe care le-am văzut la ea m-au făcut să-mi doresc că într-o bună zi să mă ocup de sănătate în felul asta – promovând concepte naturiste cu baza științifică și care sunt dovedite de mii de ani.
Farmacognozia cam că orice materie de la noi de la facultate, e grea, multă și enervantă la un moment dat, motiv pentru care și aici am restantă – acum chiar nu mai am de ales vă trebui să călăresc cursurile alea… Țoață viața am avut o problemă cu învățatul în interiorul unui sistem, continui să o am și acum după deja mulți ani de a doua facultate, dar despre experiența mea la farmacie o să vă zic eu în alt episod. Țin minte și acum cât de mult accent a pus profa pe uleiurile astea, țin minte și acum cât de fascinată și cu cata dăruire ne vorbea despre ele și jur era al naibii de mișto să stau să o ascult, că le livrează așa marfă de aveam senzația că mă uit la ceva emisiune de pe Discovery, partea nasoală era mereu când trebuia să stau acasă și să învăț… și pentru Dumnezeu încă e!

Așa le-am descoperit eu pe astea și așa pot să-ți garantez că orice brand ai alege din multitudinea de brand-uri de pe piață chiar și cel mai prost să fie tot o să funcționeze cumva – sfatul meu e să te documentezi și să nu-l alegi chiar pe cel mai prost așa doar de amorul artei. Faptul că se studiază în facultate că disciplina obligatorie și cu valoare de multe credite, ar trebui să fie zic eu, un mare plus în a te convinge să încerci.
D-na profesoara eu zic că-s oke așa la PR și vândut chestii în general, că să nu zic marketat că deja a devenit un manierism din asta prea main stream, așa că materialul asta o să ajungă și la dvs cu siguranță fară să vi-l trimit eu, că asta ar fi provocarea pentru mine în materie de promovare și sper eu, să vă bucurați și să vă simțiți mandra că se duce în lume dragostea dvs. pentru plante din tastatura cuiva care o dă și cool la fel cum faceți și dvs încercând să ne inspirați. Probabil poate nu sună destul de profi pentru exigentele dvs. dar eu l-am scris smart-casual mainstream ca science is cool and sexy cum ar veni.

Niste reclama finuta
Bănui c-ai prins-o pe asta din zbor deja, am o chestie pentru femeile mișto, de succes, carismatice și de treabă pentru că desi sunt multe, le întâlnești rar fiind dispersate prin toată societatea asta nașpa și tristă în care trăim, la fel că și băieții mișto. Am cunoscut-o pe tipa asta care mi-a plăcut foarte mult în termeni de calități umane și în egală măsură mi-a plăcut skillfullness-ul ei în biznis. Mi-a zis că e de la doTERRA și mi-a propovăduit într-un fel foarte cooleanu’ tot modelul ei de biznis, care mi-a plăcut. Pentru că mi-a plăcut m-am băgat! Mi-au plăcut uleiurile și mi-a plăcut că au produsele de marketing foarte mișto făcute. Inițial nu mi-a plăcut faza că-i un MLM, dar i-am dat pe research și mi s-a părut că-i făcut bine și de bun simt și vă povestesc și vouă un pic. Îmi place brandul că am văzut un potențial fain de a cunoaște oameni mișto și repet produsele arată și se mișcă foarte profi după părerea mea. Nu tre’ să mă crezi pe cuvânt trebuie să te documentezi bine despre absolut orice citești pe internet iar chestiile astea științifico-casual să le iei doar că un ghidaj spre a căuta material serios. Dar atât iți spun că nu scriu decât despre ce-mi place și am eu chef.
Broșura acestui brand în secțiunea despre calitate și testări ne transmite următoarele aspecte:
„Fiecare ulei esențial este, de asemenea, testat riguros și cu atenție folosind protocolul de calitate strict CPTG Certified Pure Tested Grade®. Utilizatorii experimentați de uleiuri esențiale vor recunoaște imediat standardul superior de calitate al uleiurilor esențiale terapeutice, sigure și eficiente. Deși distilarea uleiurilor esențiale este o știință, aceasta poate fi considerată și o artă. Dețînătorii de distilerii se bazează nu numai pe ani de experiență, ci folosesc și tehnologii și tehnici moderne.”
Adică asta înseamnă că daca te tii bine de internet găsești cifre și statistici și ce mai vrei tu și poți să-ți alegi intre brand-uri în funcție de ce iți arata la nivel consultativ cifrele și statisticile pe care le găsești și asta ar fi atitudinea mea daca aș fi în locul tău și aș găsi articolul asta pe net.

Concluziile mele
Dacă te-am ținut pe film până aici iți mulțumesc mult și apreciez! Oricât ai scrie de casual despre chestii din medicina dacă vrei să fie ceva folositor, articolele astea ies lungi și cam aia e. Așa că idee, poți să-ți dai seama de ce exista vorba aia cu: „Ai scris de doctor!” Pentru că pe la facultățile astea tre’ să scrii atât de mult încât iți vine a … și până la urma ți se … scrisul… Asta fiind cum ar veni, o gluma de tocilar trendy.
Într-o lume în care suntem abundati și terorizați dha fengshuisme, chackre, spiritualism, mindfullness, progresism / stângism cu aifonu’ în mana și cu ternet tras pha fibră optică de la „ival corporeishans” eu zic să fim foarte atenți la cine ce rahat vrea unu’ sau altul să ne manglească motivațional să cumpăram, însă din fericire, uleiurile esențiale nu-s o țeapa, sunt doar multe brand-uri și că-n orice piață daca vrei să intrii în lumea asta tre’ să-ți alegi un brand fainut.
Chestia asta cu uleiurile esențiale devine un mare trend ceea ce nu-i rău, însă e rău că unii oameni își iau o atitudine de aia de secta dubioasă ceea ce eu personal, nu recomand și ai văzut că ți-am vândut conceptul asta fin și echilibreanu chiar și paragraful cu reclama.
Dacă intri în lumea uleiurilor esențiale să știi că găurile din asfalt, mâncatul nesănătos, fumatul sau seful tău nasol tot o să-ți bușească echilibru’ la chackre cu sau fară uleiurile astea esențiale, că ie și ele dacat niște uleiuri boss, săracele, nu e Isus Hristos Mintuitoru’ pogorât pre pământ intru salvarea ta a și da, daca te despartesti de gagiu sau de gagică tot ai să suferi „ca cânele” numai că o să miroase mișto în casa și o să suferi totuși mai relaxat/a.
Dacă vrei să promovezi conceptul ăsta și să nu te urască tovarășii tai și prietenele tale, ia exemplu de aicisha și fă-o finuț și cu gust.
Dacă după tot ce ai citit, cum s-a chinuit aici fratele tău moldovean sufletist să scrie frumos și din inimă, dar tu tot ești heitar fă-ți totuși o mare valoare și înjură-mă, simte-te bine fă ce vrei da’ dă și tu share… mă simți?
Acestea fiind zise, eu vă doresc cât mai mult spiritualism pe accente de minimal funcțional în viață voastră, vă mulțumesc pentru atenție și vă aștept la episodul următor în care o să vă povestesc despre fixatia lui Freud pe cocaină și cum amfetamina era ceva atât de casual prin anii 1940 încât se prescria gospodinelor americane să aibă mai mult spor la curățenie, gătit și schimbat scutece.

Namaste! Sanatate si echilibru la chackre!


Share this post



← Older Post Newer Post →